Χθες, Τρίτη 14/11, δώσαμε το παρόν στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΑΠΔΠΧ κατά την οποία συζητήθηκε υπόθεση που αφορά τη διατήρηση μεταδεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά. Ο Γραμματέας μας, Ελευθέριος Χελιουδάκης που αποτελεί Υποκείμενο Δεδομένων σε αυτή την υπόθεση, συμμετείχε εκεί.

Με απλά λόγια τα μεταδεδομένα επιτρέπουν να διαπιστωθεί ποιος μίλησε με ποιον, μέσω ποιων συσκευών, πότε, για πόση διάρκεια, καθώς και πού κατά προσέγγιση βρίσκονταν αυτοί οι χρήστες κατά τη συνομιλία τους. Επομένως, τα μεταδεδομένα δεν αφορούν το περιεχόμενο της επικοινωνίας αλλά όλα τα άλλα συνοδευτικά στοιχεία αυτής. Όλοι οι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα υποχρεούνται να τα διατηρούν για έναν χρόνο από την ημερομηνία επικοινωνίας.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε το 2014, ότι η διατήρηση αυτού του όγκου μεταδεδομένων για όλους, παντού και πάντα, αποτελεί ένα μέτρο μαζικής παρακολούθησης που δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής ιδιαιτέρως ακριβών συμπερασμάτων σε σχέση με την ιδιωτική ζωή των προσώπων των οποίων τα δεδομένα έχουν διατηρηθεί, και παραβιάζει τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, κρίνοντας την Οδηγία 2006/24 ως ανίσχυρη.

‘Όμως το Ελληνικό Κράτος δεν αναθεώρησε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια τον Ν.3917/2011 που μεταφέρει στην ελληνική έννομη τάξη την Οδηγία αυτή, ενώ όπως η Homo Digitalis αποκάλυψε το 2019 η σχετική νομοθετική επιτροπή που είχε κληθεί να καταρτίσει νέο σχέδιο νόμου, αιτιολογική έκθεση, και αίτησης αξιολόγησης συνεπειών των ρυθμίσεων της νομοθεσίας δεν παρέδωσε ποτέ κανένα έργο στα 5 χρόνια ύπαρξής της (2014-2019).

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα επόμενα στάδια της διαδικασίας και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο της ΑΠΔΠΧ. Εάν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να διαβάσετε ένα σχετικό άρθρο από την ιστοσελίδα μας το 2019, που είναι επίκαιρο ακόμα και σήμερα εδώ.