Η επαλήθευση ηλικίας είναι η διαδικασία πρόβλεψης ή επιβεβαίωσης της ηλικίας ενός ατόμου στο διαδίκτυο. Όλο και πιο συχνά ακούμε από κυβερνήσεις και εταιρίες τεχνολογίας ότι η επαλήθευση της ηλικίας είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιούμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, στην ΕΕ, το σχέδιο κανονισμού για τη θέσπιση κανόνων με σκοπό την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAR) προτείνει να επιβληθούν μορφές επαλήθευσης της ηλικίας για τις υπηρεσίες ιδιωτικών μηνυμάτων (π.χ. WhatsApp, Signal) και για τα καταστήματα εφαρμογών που λειτουργούν στην ΕΕ, καθώς και να δοθούν ισχυρά κίνητρα για χρήση αυτού του εργαλείου και σε όλες τις άλλες ψηφιακές πλατφόρμες και υπηρεσίες, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το δίκτυο της European Digital Rights, συμπεριλαμβανομένης της Homo Digitalis, έχει ετοιμάσει μία σχετική μελέτη με πλούσια ανάλυση 30 και πλέον σελίδων, ελεύθερα διαθέσιμη εδώ.

Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακό περιεχόμενο που είναι κατάλληλο για την ηλικία τους. Ωστόσο, οι γρήγορες τεχνολογικές “λύσεις”, όπως η επαλήθευση της ηλικίας στο διαδίκτυο, δεν θα κάνουν τη διαφορά ούτε θα λύσουν πραγματικά τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αντιθέτως, η υιοθέτηση συστημάτων επαλήθευσης της ηλικίας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως για τα παιδιά που προορίζονται να προστατεύσουν.