Στην εποχή της υπερ-σύνδεσης, οι άνθρωποι κατακλύζονται από μια συνεχή ροή πληροφοριών και ειδήσεων που επιφέρει, αφενός, καλύτερη και σταθερή ενημέρωση για τα παγκόσμια γεγονότα και αφετέρου, πολλούς κινδύνους που σχετίζονται με ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση.
Η Homo Digitalis είχε τη χαρά να συμμετέχει σε σχετική έρευνα-συζήτηση που εκπόνησε το έργο MILES (MIL and PRE-BUNKING approaches for Critical thinking in the education sector) και απευθυνόταν σε ειδικούς αναφορικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της εκπαίδευσης.
Στόχος της έρευνας-συζήτησης είναι η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με την παραπληροφόρηση ώστε να αναπτυχθούν αποτελεσματικές στρατηγικές για τον τομέα της εκπαίδευσης. Η συζήτηση εστίασε σε θέματα όπως ο ψηφιακός αλφαβητισμός, η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης ως εργαλείο για την αναγνώριση των ψευδών ειδήσεων, ο ρόλος της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και στη διερεύνηση πιθανών παρεμβάσεων πολιτικής.
Τη Homo Digitalis εκπροσώπησε στην έρευνα-συζήτηση η Διευθύντρια Δικαιωμάτων του Ανθρώπου & Τεχνητής Νοημοσύνης, Λαμπρινή Γυφτοκώστα. Ευχαριστούμε θερμά την για τη συμπερίληψη και την τιμητική πρόσκληση την οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών KMOP – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας.