Στην πρώτη δια ζώσης ομιλία της εορταστικής μας εκδήλωσης για τα 5 Χρόνια Homo Digitalis & τα 20 Χρόνια European Digital Rights πριν λίγες εβδομάδες στο Μουσείο Μπενάκη (The Benaki Museum), είχαμε τη μεγάλη τιμή να φιλοξενήσουμε τοποθέτηση του Δρ. Γεωργίου Ρουσόπουλου (George Rousopoulos), Μηχανικού Η/Υ, Ειδικού Επιστήμονα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ)!

Ο κ. Ρουσόπουλος μίλησε αναλυτικά για τη σημασία της ενεργούς παρουσίας των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στις δημοκρατικές πολιτείες, έκανε αναφορά στον τρόπο με τον οποίο οι διατάξεις του GDPR έχουν οδηγήσει στη σημαντική βελτίωση του επιπέδου προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων, αλλά και στις προκλήσεις που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή του, όταν οι εποπτικές αρχές παραμένουν υποστελεχωμένες και με μειωμένους οικονομικούς πόρους.

Ακόμη, ανέδειξε κάποιες από τις σημαντικές επιτυχίες της Homo Digitalis, όπως το πρόστιμο 20. Εκατ. ευρώ κατά της CLEARVIEWAI και την αναθεώρηση των διατάξεων του ν.4624/2019, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των συνεργασιών μεταξύ εποπτικών αρχών και ΚτΠ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο νέο ψηφιακό τοπίο, οι Αρχές Προστασίας Δεδομένων πρέπει να ενδυναμωθούν ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν και να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη της καινοτομίας που θα φέρει πραγματικές βελτιώσεις στις ζωές των ανθρώπων. Απαραίτητοι σύμμαχοι στο έργο αυτό, είναι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες μάχονται για την ενίσχυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας, και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού.»