Η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης (Special Secretariat of Foresight, Hellenic Republic), σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (EKKE) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δ» National Center for Scientific Research “Demokritos”​ ) υλοποίησαν την πρώτη εμπειρική ερευνητική προσέγγιση στρατηγικής προόρασης (strategic foresight) για τη χρήση της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (generative artificial intelligence -ΠΤΝ) στην Ελλάδα.

Η έρευνα παρουσιάζει τάσεις, δυνατότητες, προκλήσεις, αβεβαιότητες και πιθανές επιλογές που θα διαμορφώσουν το μέλλον του οικοσυστήματος της ΠΤΝ στη χώρα. Παρέχει ένα πλαίσιο προτεινόμενων στρατηγικών πρωτοβουλιών και συστάσεων πολιτικής. Κύριος στόχος της είναι να αντλήσει από τη συλλογική γνώση και τις προορατικές (foresight) αντιλήψεις ειδικών και εμπειρογνωμόνων όσον αφορά στον αντίκτυπο του εγχώριου οικοσυστήματος της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΠΤΝ), με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Είναι μεγάλη τιμή για την ομάδα της Homo Digitalis που επιλέχθηκε για να βρίσκεται ανάμεσα στους 30 ειδικούς που συμμετείχαν στις συνεντεύξεις με τη χρήση ερωτηματολογίων για την εκπόνηση της έρευνας. Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες εκπροσωπούσαν διάφορους εμπλεκόμενους φορείς (δημόσια διοίκηση, ερευνητική-ακαδημαϊκή κοινότητα, επιχειρήσεις-ιδιωτικός τομέας, κοινωνία πολιτών, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς) και ασχολούνται συστηματικά με την ΠΤΝ. Την ομάδα μας εκπροσώπησε με παρατηρήσεις ο Γραμματέας του ΔΣ μας Λευτέρης Χελιουδάκης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δρ. Charalambos Tsekeris, Υπεύθυνο του Ερευνητικού Έργου “GenAI Greece 2030, Αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής και Κύριο Ερευνητή του ΕΚΚΕ για τη συμπερίληψη και την τιμητική πρόκληση στη Homo Digitalis να συμμετάσχει. Πάντα η οργάνωση μας είναι διαθέσιμη για να δίνει το παρόν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και να συμμετέχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο για τη χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη μελέτη εδώ.