Ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών που είναι κοινωνικά, οικολογικά και φορολογικά υπεύθυνο, για να κάνει τις πληρωμές εύκολες για όλους μας. Αυτός είναι ο στόχος του πιλοτικού προγράμματος Next Generation Internet με την ονομασία NGI TALER.

Η κοινοπραξία NGI TALER συντονίζεται από την ομάδα Θεωρίας Κωδικοποίησης και Κρυπτολογίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν και έχει δέκα ακόμη εταίρους από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο και Ελβετία). Η κοινοπραξία ποικίλλει ως προς τους τύπους των ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Eindhoven) και εφαρμοσμένων πανεπιστημίων (Berner Fachhochschule BFH), μικρών κερδοσκοπικών εταιρειών (Code Blau GmbH, Taler Systems S.A., VisualVest), μιας δομής (petites singularités), συνεταιριστικών τραπεζών (GLS Bank, MagNet Bank), ενός ιδρύματος (Stichting NLnet) και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών (E-Seniors Association, Homo Digitalis).

Η λύση πληρωμών GNU Taler διαφέρει από τις τρέχουσες διαδικτυακές μεθόδους πληρωμών, όπως οι πιστωτικές κάρτες ή τα τραπεζικά εμβάσματα, καθώς προσφέρει ιδιωτικότητα για τον αγοραστή: ούτε οι έμποροι (δικαιούχοι) ούτε οι τράπεζες μπορούν να εντοπίσουν ή να συνδέσουν τις πληρωμές με τον καταναλωτή. Αυτό καθιστά το σύστημα παρόμοιο με τα μετρητά για τον καταναλωτή, φέρνοντας αυτό το επίπεδο ιδιωτικότητας στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Είναι επίσης μια επιλογή πληρωμής χωρίς κίνδυνο για τον έμπορο, καθώς δεν υπάρχει ισοδύναμο με πλαστές ή κλεμμένες πιστωτικές κάρτες, καθώς οι πληρωμές εκκαθαρίζονται και επιβεβαιώνονται αμέσως όπως τα μετρητά. Δεν εμπλέκεται νέο νόμισμα, δεν υπάρχει ενεργοβόρα μέθοδος proof-of-work ή proof-of-stake και η έγκριση της πληρωμής διεκπεραιώνεται ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι με τις πιστωτικές κάρτες. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα NGI TALER επιβάλλει τη διαφάνεια από την πλευρά του δικαιούχου της πληρωμής , επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να καθιστούν τις επιχειρήσεις υπόλογες για τα εισοδήματα και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Το NGI TALER χρηματοδοτείται ως πιλοτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Next Generation Internet (NGI) στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης της έρευνας Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα διαρκέσει έως το 2026. Το έργο αυτό βασίζεται στο ελεύθερο λογισμικό GNU Taler, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την κοινότητα GNU και την Taler Systems S.A., και το οποίο έχει λάβει ευρεία επιδοκιμασία από οικονομικούς εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων από διάφορες κεντρικές τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας (SNB).

Στόχος του προγράμματος είναι να καταστήσει το GNU Taler διαθέσιμο ως σύστημα πληρωμών μέσω δύο ευρωπαϊκών τραπεζών – της GLS Bank (Γερμανία) και της MagNet Bank (Ουγγαρία). Φιλοδοξία του NGI TALER είναι να φτάσει στην ευρωπαϊκή αγορά κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος και να έχει γίνει αποδεκτός και ευρέως αποδεκτός ο μηχανισμός πληρωμών μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Κάτω από το καπό, το GNU Taler χρησιμοποιεί κρυπτογραφία τελευταίας τεχνολογίας για την επίτευξη αυτών των χαρακτηριστικών. Η αρχική επένδυση στην απαιτούμενη υποδομή είναι χαμηλή και ο μηχανισμός πληρωμών λειτουργεί πιο αποδοτικά σε σχέση με τις υπάρχουσες λύσεις πληρωμών, με χαμηλότερο κόστος συναλλαγής – ένα όφελος που θα μοιραστούν οι καταναλωτές, οι έμποροι και οι τράπεζες. Αυτό τον καθιστά βιώσιμο υποψήφιο για μικροπληρωμές, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα και φιλική προς την ιδιωτικότητα εναλλακτική λύση στα έσοδα που βασίζονται σε συνδρομές ή διαφημίσεις για τις εφημερίδες και άλλους εκδότες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου εδώ.