Στις 11 Οκτωβρίου 2022, η Homo Digitalis κατέθεσε αίτημα στη Διεύθυνση Πολυμερών Οικονομικών Σχέσεων και Εμπορικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Επιζητούσαμε να πληροφορηθούμε για την έγκριση / απόρριψη αιτημάτων άδειας εξαγωγής τεχνολογιών διττής χρήσης, καθώς επίσης και τη χώρα προορισμού του τελικού χρήστη. Αποτελούσε μία στρατηγική δράση προκειμένου να μάθουμε με στατιστικά στοιχεία, εάν τεχνολογίες όπως το PREDATOR είχαν πάρει το πράσινο φως για εξαγωγή από τις Ελληνικές Αρχές.

Δεν πήραμε καμία απάντηση στο αίτημά μας, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, και συγκεκριμένα το άρθρο 23 του Κανονισμού 2021/821 προβλέπει την τήρηση σχετικών στατιστικών στοιχείων από τις αρμόδιες αρχές των Κρατών Μελών.

Στις 30 Νοέμβρη του 2022,  μία πολύμηνη έρευνα, αποτέλεσμα της συνεργασίας του inside story. με τον ερευνητικό δημοσιογραφικό οργανισμό Lighthouse Reports και την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz φέρνει στο φως ότι αεροσκάφος που συνδέεται με τον ισραηλινό μεγιστάνα του PREDATOR παρέδωσε τεχνολογία παρακολούθησης σε διαβόητους παραστρατιωτικούς στο Σουδάν τον Μάη του 2022.

Χθες, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real FM ότι ««Η άδεια εξαγωγής, που δόθηκε στο Predator και στο Σουδάν, δεν έχει καμία σχέση με τον εμφύλιο. Ο εμφύλιος δεν προκλήθηκε απ’ αυτό».