Η Homo Digitalis υπέγραψε τον Μάιο του 2018 την Διακήρυξη του Τορόντο σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων της ισότητας και της μη διακριτικής μεταχείρισης κατά τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Η εν λόγω διακήρυξη αποτελεί πρωτοβουλία των μη κυβερνητικών ανεξάρτητων οργανώσεων διεθνούς δράσης Access Now και Amnesty International, και μέχρι σήμερα έχει υιοθετηθεί από πολλές οργανώσεις διεθνούς φήμης, όπως η Human Rights Watch και η Wikimedia Foundation.
Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφόρους τομείς, όπως η υγεία, η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση ή η αστυνόμευση. Η χρήση τους παρέχει τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις για τις κοινωνίες μας. Η παρούσα διακήρυξη αποσκοπεί στην θεμελίωση αρχών σε διεθνές επίπεδο οι οποίες θα διαφυλάττουν την προστασία των δικαιωμάτων της ισότητας και της μη διακριτικής μεταχείρισης κατά τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Συγκεκριμένα, τα δεδομένα πάνω στα οποία ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βασίζει την ανάλυσή του, ενδέχεται να εμπεριέχουν προκαταλήψεις. Επομένως, τα συμπεράσματα ή οι αποφάσεις στις οποίες το εν λόγω σύστημα θα καταλήξει θα είναι και αυτές με τη σειρά τους προκατειλημμένες και μεροληπτικές. Η χρήση των νέων τεχνολογιών οποιασδήποτε φύσεως θα πρέπει να αποσκοπεί στην εξάλειψη των διακρίσεων και των ανισοτήτων και όχι στην διαιώνιση ή γιγάντωση τους.
Υπογράφοντας τη παρούσα Διακήρυξη η Homo Digitalis αναγνωρίζει την ανάγκη για θέσπιση αρχών σε διεθνές επίπεδο που θα διασφαλίζουν την αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης κατά τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Οφείλουμε παράλληλα να τονίσουμε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης συνδέονται με σημαντικές προκλήσεις όχι μόνο για τα δικαιώματα της ισότητας και της μη διακριτικής μεταχείρισης, αλλά και για μία σειρά άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ισότητα έναντι του νόμου, ο σεβασμός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης, τα δικαιώματα του παιδιού και το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής και αμερόληπτου δικαστηρίου.
Οι κάτοικοι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Τόσο οι διατάξεις του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, θέτουν ένα πολύ υψηλό νομικό πλαίσιο προστασίας και συγκεκριμένες εγγυήσεις.
Το εν λόγω πλαίσιο θα πρέπει να επεκταθεί διεθνώς, προκειμένου οι νέες τεχνολογίες να υπηρετήσουν τις νομικές και ηθικές αρχές μας, και όχι να αποτελέσουν χείρα βοηθείας σε αυτούς που αποσκοπούν στη καταστρατήγησή τους.