Την προηγούμενη Παρασκευή, 18/7, η Homo Digitalis κατέθεσε τις λεπτομερείς απόψεις της σε δύο δημόσιες διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η πρώτη διαβούλευση αφορούσε τη στοχευμένη συλλογή παραδειγμάτων και επιχειρημάτων από ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων του Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (2024/1689) για τα συστήματα υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με το άρθρο 6(5) του Κανονισμού AI Act, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεούται να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για την πρακτική εφαρμογή του άρθρου 6 — το οποίο καθορίζει τους κανόνες για την ταξινόμηση συστημάτων ΤΝ υψηλού κινδύνου — έως τις 2 Φεβρουαρίου 2026. Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές θα πρέπει να συνοδεύονται από αναλυτικό κατάλογο πρακτικών παραδειγμάτων χρήσεων συστημάτων ΤΝ που εμπίπτουν ή δεν εμπίπτουν στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου». Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 96(1)(α) του AI Act, η Επιτροπή υποχρεούται να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για την πρακτική εφαρμογή των απαιτήσεων που αφορούν τα συστήματα ΤΝ υψηλού κινδύνου και τις υποχρεώσεις των φορέων, περιλαμβανομένων των ευθυνών σε όλη την αλυσίδα αξίας της ΤΝ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 25. Με την τοποθέτησή της η Homo Digitalis κατέγραψε πρακτικά παραδείγματα συστημάτων ΤΝ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και ανέδειξε τα ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν στις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για την ταξινόμηση των συστημάτων υψηλού κινδύνου, καθώς και στις μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές για τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά.
Η δεύτερη διαβούλευση αφορά την κοινή στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Ένωση Δεδομένων. Ο πρώτος στόχος της διαβούλευσης είναι είναι η τόνωση των επενδύσεων σε τεχνολογίες δεδομένων και η διάθεση ορισμένων στοιχείων δεδομένων μέσω εθελοντικών μέτρων ή χρηματοδότησης. Ο δεύτερος στόχος της διαβούλευσης σχετίζεται με τον εξορθολογισμό των υφιστάμενων κανόνων και την ανάπτυξη εργαλείων δεδομένων για τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης, ενώ ο τρίτος στόχος της αφορά την ανάπτυξη μιας «διεθνούς στρατηγικής για τα δεδομένα», η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις οι οποίες να παρέχουν εγγυήσεις για την εξαγωγή δεδομένων εκτός της ΕΕ, καθώς και δράσεις για την τόνωση της εισαγωγής δεδομένων εντός της ΕΕ.
Η Ηοmo Digitalis με την τοποθέτησή της επιχείρησε να εκφράσει τις έντονες ανησυχίες για την πιθανή υπονόμευση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, με πρόσχημα την απλοποίηση, την ευελιξία και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Πάγια θέση της Homo Digitalis είναι οτι τα θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει να ενισχύονται μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, ενώ θεωρούμε παραπλανητική την παρουσίαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου ως εμποδίου στην καινοτομία. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην ανεπαρκή εφαρμογή των νόμων και στην έλλειψη πόρων.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις τοποθετήσεις μας για την πρώτη διαβούλευση εδώ. Ευχαριστούμε τη συντακτική ομάδα της τοποθέτησής μας, Σταυρίνα Χούσου, Νίκη Γεωργακοπούλου, Σοφία Αντωνοπούλου και Λευτέρη Χελιουδάκη, για τη συμβολή τους.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις τοποθετήσεις μας για τη δεύτερη διαβούλευση εδώ. Την επιμέλεια της ανέλαβε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Homo Digitalis, Λευτέρης Χελιουδάκης.