Το 2018, ξεκινήσαμε με 6 ιδρυτικά μέλη, 25 εθελοντές και 1.000 ευρώ στον λογαριασμό της οργάνωσης. Δεν μας ήξερε κανείς, εμείς όμως ξέραμε τι θέλουμε να πετύχουμε, ποιο κενό προσπαθούσαμε να καλύψουμε, που θέλαμε να πάμε.

Σήμερα, γιορτάζουμε τα 6 χρόνια λειτουργίας μας και δημοσιεύουμε την 5ετή Έκθεσή μας, για όλα όσα έχουμε κατορθώσει την περίοδο 2018 -2023. Η αναλυτική Έκθεση περιέχει την αρχή της ιστορίας μας, πληροφορίες για την αποστολή, το όραμα και τις αξίες της Ηomo Digitalis, και μία ενδελεχή ανασκόπηση όλων των σημαντικών επιτυχιών μας ανά πυλώνα δράσης  – α) Ευαισθητοποίηση, β) Πολιτική Συνδιαμόρφωση , και γ) Νομικές Δράσεις και Παρεμβάσεις -. Τέλος, ενισχύοντας τη διαφάνεια σχετικά με τα οικονομικά μας στοιχεία, έχουμε συμπεριλάβει και τον πλήρη Οικονομικό Απολογισμό μας για όλη την πενταετία!

Μπορείτε να διαβάσετε την Έκθεσή μας  «Απολογισμός πενταετίας 2018-2023» στα ελληνικά εδώ ή στα αγγλικά εδώ. Την Επιμέλεια της έκθεσης είχε η Διευθύντρια Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Τεχνητής Νοημοσύνης, Λαμπρινή Γυφτοκώστα.

Κοιτώντας πίσω είμαστε χαρούμενοι, περήφανοι και συγκινημένοι, γιατί μέχρι και το καλοκαίρι του 2023:

αποκτήσαμε πάνω από 130 εθελοντές,

αυξήσαμε σταθερά τα έσοδά μας κατά 353% κάθε χρόνο,

καταθέσαμε πάνω από 20 καταγγελίες σε Ελληνικές και Ευρωπαϊκές αρχές,

καταφέραμε να επιβληθεί πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ευρώ στην Clearview AI (το μεγαλύτερο στην Ελλάδα),

επισκεφθήκαμε πάνω από 30 σχολεία και ευαισθητοποιήσαμε με τις δράσεις μας πάνω από 3500 μαθητές και πολίτες,

δώσαμε περισσότερες από 40 συνεντεύξεις σε ΜΜΕ σε Ελλάδα και Ευρώπη,

υποστηρίξαμε πάνω από 50 κοινές δράσεις με άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές οργανώσεις στο πλαίσιο της προάσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων των πολιτών,

αποκτήσαμε αθροιστικά πάνω από 10.000 followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (LinkedIn, Facebook, Instagram, X),

δημοσιεύσαμε πάνω από 150 άρθρα επιστημονικού, τεχνικού και νομικού ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα μας με την συμβολή των εθελοντών μας,

γίναμε η πρώτη και μόνη οργάνωση από την Ελλάδα που είναι μέλος της EDRi, του πανευρωπαϊκού δικτύου οργανώσεων για τα ψηφιακά δικαιώματα, και

αν και ξεκινήσαμε ως αμιγώς εθελοντική οργάνωση, καταφέραμε να αποκτήσουμε την πρώτη μας εργαζόμενη!

Στο ταξίδι που ξεκινήσαμε δεν ήμαστε μόνοι. Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας είναι η συνεργασία μας με ένα μεγάλο δίκτυο πανεπιστημίων, οργανώσεων, φορέων, ερευνητικών κέντρων και όλων των εθελοντών-μελών μας που βοήθησαν να πάμε τις δράσεις μας ένα βήμα πιο πέρα!

Κοιτώντας μπροστά είμαστε αισιόδοξοι. Προχωράμε δυναμικά, κατακτώντας μικρούς και μεγάλους στόχους που θα μας φέρουν ακόμα πιο κοντά στον κόσμο που ονειρευόμαστε και θέλουμε να χτίσουμε όλοι μαζί!