Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB – European Data Protection Board) θα εκδώσει σύντομα την πιο σημαντική γνωμοδότησή του μέχρι σήμερα: θα καθορίσει αν εξακολουθούμε να έχουν μια ρεαλιστική επιλογή για την προστασία του δικαιώματος στην ιδιωτική μας ζωή στο διαδίκτυο!

Tον Νοέμβριο του 2023, η Meta υιοθέτησε την προσέγγιση “Pay or Okay”. Έκτοτε, οι χρήστες αναγκάζονται είτε να πληρώνουν ένα “τέλος προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής” ύψους 251,88 ευρώ ετησίως είτε να συμφωνούν να παρακολουθούνται. Ως εκ τούτου, οι εποπτικές αρχές της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και του Αμβούργου ζήτησαν δεσμευτική γνωμοδότηση του EDPB για το θέμα αυτό.

Εάν νομιμοποιηθεί το “Pay or Okay”, οι εταιρείες σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Meta – γεγονός που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της πραγματικής συναίνεσης στη χρήση των δεδομένων μας.

Η Homo Digitalis έχει πλέον ενώσει τις δυνάμεις της με άλλες 27 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των noyb.euWikimedia EuropeBits of Freedom και του Forbrukerrådet/Norwegian Consumer Council για να παροτρύνει το EDPB να εκδώσει γνωμοδότηση που να προστατεύει το θεμελιώδες δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων μας!

Μπορείτε να διαβάσετε την κοινή μας επιστολή εδώ.