Χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τις προτεινόμενες διατάξεις του για τον κανονισμό σχετικά με τη θέσπιση κοινού πλαισίου για τις υπηρεσίες μέσων ενημέρωσης στην εσωτερική αγορά (EMFA). Τώρα τα προτεινόμενα κείμενα εισέρχονται στην επόμενη νομοθετική φάση: τις τριμερείς διασκέψεις.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, μαζί με άλλες 80 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφους και συνδικάτα δημοσιογράφων, είχαμε απευθύνει σχετική ανοιχτή επιστολή στους Ευρωβουλευτές καλώντας να υιοθετήσουν την πλήρη απαγόρευση της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού, η οποία αποτελεί ευθεία επίθεση στις δημοκρατικές κοινωνίες μας και την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δυστυχώς, οι Ευρωβουλευτές δεν υιοθέτησαν την εν λόγω πρόταση, ωστόσο έχουμε αρκετό χρόνο να ασκήσουμε πίεση και να ανατρέψουμε την κατάσταση στη φάση των τριμερών διασκέψεων.

Στην Ελλάδα έχουμε δει έγκριτους δημοσιογράφους με πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο να βρίσκονται στο στόχαστρο τέτοιων κατασκοπευτικών λογισμικών, και αποτελεί υποχρέωση όλων μας να ενώσουμε τις φωνές μας για να προστατέψουμε την ελευθερία του τύπου και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.