Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε σήμερα για το κείμενο της σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act).

H απαγόρευση της μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους σε πραγματικό χρόνο υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια με 335 ψήφους υπέρ έναντι 235 ψήφους κατά. Είμαστε πολύ περήφανοι για την έκβαση αυτής της ψηφοφορίας, παρά το γεγονός οτι παραμένουν διατάξεις στην προτεινόμενη νομοθεσία που δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου!

Πώς ψήφισαν όμως οι εκπρόσωποί μας; Στις 25/5, η Homo Digitalis είχε αποστείλει ανοιχτές επιστολές σε όλους και όλες τους Ευρωβουλευτές της Ελλάδας, ώστε κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει τι διακυβεύεται στην σημερινή ψήφο.

Χαιρόμαστε που υπέρ της διατήρησης της θέσης των Επιτροπών IMCO και LIBE του ΕυρΚοιν σχετικά με την απαγόρευση ψήφισαν οι ευρωβουλευτές Αρβανίτης, Κόκκαλης, Κούλογλου, Κουντουρά, Κύρτσος, Παπαδημούλης, και Παπανδρέου. Μας προβληματίζει που κατά της διατήρησης της θέσης αυτής ψήφισαν οι ευρωβουλευτές Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Ζαγοράκης, Κεφαλογιάννης, Μεϊμαράκης και Σπυράκη, ενώ παραμένουμε στη διάθεση τους για να αναδείξουμε με τις θέσεις μας και τα επιχειρήματα μας την ανάγκη για απαγόρευση της μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους σε πραγματικό χρόνο χωρίς εξαιρέσεις.

Τίποτα δεν έχει κριθεί όμως ακόμα, καθώς τώρα ξεκινούν οι τριμερείς διαπραγματεύσεις!