Τον Φεβρουάριο του 2022, οι οργανώσεις Ηomo Digitalis, Privacy International, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και HIAS Ελλάδος μαζί με τον ερευνητή Φοίβο Συμεωνίδη είχαν καταθέσει αίτημα προς τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) προκειμένου η Αρχή να ασκήσει τις ερευνητικές τις εξουσίες αναφορικά με την προμήθεια λογισμικού παρακολούθησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων από το Λιμενικό Σώμα (περισσότερα εδώ).

Πλέον, η ΑΠΔΠΧ μας έχει ενημερώσει επίσημα ότι έχει εκκινήσει καιρό τώρα τις σχετικές τις ερευνητικές δράσεις, έχει συγκεντρώσει στοιχεία από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος και τα εξετάζει προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους.

Θυμίζουμε ότι όπως διαφαίνεται από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ήδη από το καλοκαίρι του 2022 οι εταιρίες «BYTE Α.Β.Ε.Ε. – ΓΡΙΒΑΣ Α.Ε.Ε» έχουν πιθανότατα αναλάβει την παράδοση του σχετικού έργου.

Πρόκειται φυσικά και άλλη μία σημαντική επιτυχία για τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα!

Ευχαριστούμε το επιστημονικό προσωπικό της ΑΠΔΠΧ, το οποίο παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει με τον έντονο φόρτο εργασίας και τους μειωμένους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους κατορθώνει να συνεχίζει τη δύσκολη αποστολή του.