Σήμερα 25/02 η Homo Digitalis απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη (Αριθμός Πρωτοκόλλου: 22069/25.02.2020). Με την επιστολή μας στοχεύουμε να πληροφορηθούμε αναφορικά με τη πιθανή χρήση της εφαρμογής Clearview AI από αρχές επιβολής του νόμου στην Ελληνική Επικράτεια.
Η εφαρμογή Clearview AI έχει αναπτυχθεί από την εταιρία Clearview και διαθέτει μία βάση δεδομένων με περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια εικόνες προσώπου οι οποίες έχουν συλλεχθεί από μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εν λόγω εφαρμογή χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη ανεβάζοντας κάποια φωτογραφία ενός ατόμου σε αυτή να επιτύχει την αναγνώριση του ατόμου αυτού και τη σύνδεσή του με κάποιο λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης που αυτό το άτομο χρησιμοποιεί.
Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά μέσα όπως οι New York Times περισσότερες από 600 αρχές επιβολής του νόμου σε διεθνές επίπεδο έχουν χρησιμοποιήσει την εν λόγω εφαρμογή. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία EURACTIV και BuzzFeed, σύμφωνα με έντυπο υλικό της εταιρίας Clearview που αποκτήθηκε κατόπιν αιτήματος πρόσβασης σε έγγραφα στις Η.Π.Α., η Ελλάδα αποτελεί μία εκ των χωρών στις οποίες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου έχουν πιθανόν συνεργαστεί με την εταιρία Clearview και έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή Clearview AI ή σχεδιάζουν να το κάνουν στο μέλλον. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να είναι η Ολλανδία και η Ιταλία, μεταξύ άλλων.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου EURACTIV, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις Αρχές Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στα εμπλεκόμενα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για να ενημερωθεί σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Για τον συγκεκριμένο λόγο κοινοποιήσαμε την ανοιχτή επιστολή μας και στον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) κ. Κ. Μενουδάκο.
Η πιθανή χρήση της εφαρμογής αυτής από την ΕΛ.ΑΣ ή άλλες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου θα αποτελούσε σοβαρότατη παρέμβαση και περιορισμό των δικαιωμάτων της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και του σεβασμού στην ιδιωτική ζωή όπως αυτά αναγνωρίζονται στο Σύνταγμα της Ελλάδας, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Επομένως, με την επιστολή μας επιδιώκουμε να ενημερωθούμε από τον αρμόδιο Υπουργό εάν ο ίδιος διαψεύδει ή επιβεβαιώνει τα εν λόγω δημοσιεύματα αναφορικά με την εμπλοκή των αρχών επιβολής του νόμου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο της επιστολής μας εδώ.