Η Homo Digitalis και το Sarantaporo.gr, το πιο δραστήριο ασύρματο κοινοτικό δίκτυο πολιτών στην χώρα μας, ανακοινώνουν επίσημα τη συνεργασία τους.

Η κοινή τους δράση έχει σκοπό την προώθηση και την υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων, με έμφαση στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών στις σύγχρονες υποδομές δικτύωσης υψηλών ταχυτήτων και το διαδίκτυο.

Ο Στέφανος Βιτωράτος και ο Βασίλης Χρυσσός υπογράφουν το μνημόνιο συνεργασίας για τη Homo Digitalis και το Sarantaporo.gr

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο το 78,5% των Ελλήνων έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, γεγονός που αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 2,5 εκ. συμπολίτες μας παραμένουν σε ψηφιακό αποκλεισμό.

Αυτό, ως ένα βαθμό, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν παρέχεται το ίδιο επίπεδο υπηρεσίας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, είτε επειδή αυτές κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές με χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και άρα χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, είτε επειδή, αν και κατοικούν σε πόλεις, δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για την απόκτηση μιας ικανοποιητικής σύνδεσης, όπως άλλωστε απαιτεί πλέον η σύγχρονη εποχή με την ψηφιοποίηση πολλών τομέων της καθημερινότητας μας.

Το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr είναι ένα εγχείρημα που δραστηριοποιείται ενάντια σε αυτό τον ιδιότυπο ψηφιακό αποκλεισμό, για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στα ορεινά και απομονωμένα χωριά του Δήμου Ελασσόνας. Με την άμεση συμμετοχή ντόπιων κατοίκων της περιοχής οικοδομεί μια σύγχρονη ασύρματη τηλεπικοινωνιακή υποδομή, η οποία σήμερα εξυπηρετεί 11 χωριά και περίπου 3.500 κατοίκους.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το πρώτο βραβείο στα European Broadband Awards 2019, τον κορυφαίο θεσμό ανάδειξης και βράβευσης σημαντικών πρωτοβουλιών ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι δύο κορυφαίες στον τομέα τους ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να λάβει η Πολιτεία, ώστε να στηρίξει σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο ευαισθητοποίησης των πολιτών, τα κοινοτικά δίκτυα ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας που δεν έχουν εναλλακτικό τρόπο πρόσβασης. Αυτή είναι άλλωστε μια κατεύθυνση που προτείνει και η πιο πρόσφατη ειδική έκθεση της ΕΕ για την ευρυζωνικότητα.

Η Homo Digitalis και το Sarantaporo.gr, μέσα από αυτή τη συνεργασία, ευελπιστούν να θέσουν τις βάσεις ώστε να καταπολεμηθεί ο ψηφιακός αποκλεισμός των εν λόγω περιοχών και κοινοτήτων από το διαδίκτυο και τις ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά παράλληλα να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν σχετικά με τις σύγχρονες τεχνολογίες δικτύωσης καθώς και την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του διαδικτύου.

Τα μέλη των δύο οργανώσεων κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας