Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Agency for Fundamental Rights – FRA), δημοσίευσε στις 6 Ιουνίου τη νέα έκθεσή του για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Η έκθεση συνοψίζει και αναλύει τις σημαντικότερες εξελίξεις που σημειώθηκαν στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του 2018 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για δράση.
Ένας από τους θεματικούς άξονες της έκθεσης που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το κεφάλαιο Επτά (7), το οποίο σχετίζεται ειδικά με ζητήματα που αφορούν την κοινωνία των πληροφοριών και την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων.
Στην φετινή εκδοχή της έκθεσης το κεφάλαιο Επτά εστιάζει τη προσοχή του στην εφαρμογή των διατάξεων του GDPR, στις εξελίξεις σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης και σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας, σε νομολογιακές εξελίξεις σχετικά με τη διατήρηση μεταδεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, και στην διασυνοριακή πρόσβαση σε δεδομένα που σχετίζονται με τη δράση αρχών επιβολής του νόμου.
Η έκθεση επίσης περιλαμβάνει κεφάλαια που σχετίζονται με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τη χρήση του από τα κράτη μέλη, την ισότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και συναφείς μορφές μισαλλοδοξίας, την ένταξη των Ρομά, το άσυλο, τα σύνορα και τη μετανάστευση, τα δικαιώματα των παιδιών, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρίες.
Στις 11 Ιουνίου ο FRA δημοσίευσε τη νέα μελέτη του σχετικά με τη Τεχνητή Νοημοσύνη. Η μελέτη επικεντρώνεται στην σημασία της ποιότητας των δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τους αλγορίθμους μηχανικής εκμάθησης για τη λήψη αυτοματοποιημένων αποφάσεων.