Στις 4 Φεβρουαρίου πλήθος αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών όπως η EDRi, η Access Now, η Electronic Frontier Foundation, συμπεριλαμβανομένης της Homo Digitalis, απεύθυναν μία ανοικτή επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η επιστολή αυτή αφορά τη νομοθετική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της πρότασης για την υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την αποτροπή της διακίνησης τρομοκρατικού υλικού στο διαδίκτυο, και εστιάζει την προσοχή της στην λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της βάσεως δεδομένων που προτείνεται να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό υλικού που προάγει τρομοκρατική δραστηριότητα.
Αναγνωρίζοντας την σημασία και την αναγκαιότητα της προτεινόμενης νομοθεσίας, ως συνυπογράφοντες της επιστολής επισημάνουμε ότι οι βάσεις δεδομένων που αναφέρονται ως προτεινόμενα παραδείγματα στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της «Hash Database», δεν ρυθμίζονται από μία διαυγή διαδικασία. Επομένως, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι μηχανισμοί φιλτραρίσματος ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικός ή να οδηγεί και στην διαγραφή υλικού που αποσκοπεί στην καταγραφή και διάδοση εγκλημάτων πολέμου ή δημοσιογραφικών ρεπορτάζ.
Παράδειγμα αποτελεί η δράση της οργάνωσης «Syrian Archive», η οποία με τα βίντεο που δημοσιεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό τις βίαιες επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα στην Συρία και την καταπάτηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε αυτήν την εμπόλεμη ζώνη. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει δηλώσει ότι πάνω από 100.000 βίντεο που είχε δημοσιεύσει στην πλατφόρμα Youtube έχουν διαγραφεί με βάση τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται από τη «Hash Database».
Επομένως επισημάνουμε τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσει η υιοθέτηση μηχανισμών φιλτραρίσματος τόσο για την δράση οργανώσεων που αποσκοπούν να αναδεικνύουν με το υλικό τους την καταπάτηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσο και εν γένει για τους χρήστες του διαδικτύου.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής βρίσκεται εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό από την EDRi εδώ.