Στις 8 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε χώρα συνεδρίαση με θέμα ‘Facebook και άλλοι κοινωνικοί κίνδυνοι’. Η συνεδρίαση διοργανώθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του Έλληνα Ευρωβουλευτή, κυρίου Στέλιου Κούλογλου. Η Homo Digitalis ήταν προσκεκλημένη του κυρίου Κούλογλου και εκπροσωπήθηκε από την Αναστασία Καραγιάννη.*
Η τοποθέτηση της Homo Digitalis επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ρητορικής μίσους και στην παιδική προστασία στο διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος αναπτύξαμε τον ορισμό της ρητορικής μίσους και τις παραμέτρους στις οποίες βασίζεται. Αφού αναφερθήκαμε στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για τον περιορισμό της ρητορικής μίσους, τονίσαμε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου έχουν αναλάβει σημαντική δράση, κάνοντας μάλιστα έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού, ο οποίος θα προωθήσει νομοθετικά μέτρα με σκοπό την μεγαλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων των παιδιών.
Παρ’ όλο που τα παιδιά θεωρούνται ‘ψηφιακά εξοικειωμένα’, δεν έχουν αναπτύξει τους απαραίτητους μηχανισμούς για την αυτοπροστασία τους στο διαδίκτυο, όπως ο αποκλεισμός ανεπιθύμητου υλικού και κριτική αξιολόγηση του περιεχομένου που έρχονται σε επαφή. Η ανάγκη της γονικής συναίνεσης, αν και απαραίτητη για την παιδική προστασία, αντιτίθεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στην ιδέα της συμμετοχής των παιδιών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που τα αφορά.
Ανάμεσα στους καταξιωμένους ομιλητές, ήταν και ο Cox Leonard, Αντιπρόεδρος Δημοσίων Σχέσεων της Qwant, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τη Homo Digitalis που ανέφερε την Qwant Junior ως εναλλακτική μηχανή αναζήτησης φιλικής για τα παιδιά. Ακόμη, η Ευρωβουλευτής Cornelia Ernst έκρινε σημαντική την αναφορά μας στην καταναλωτική σχέση των παιδιών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ανάγκη προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κύριο Κούλογλου και την ομάδα του, που μας προσκάλεσε ως Ομιλητές και μας έδωσε μ’ αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα να θίξουμε το ζήτημα των ψηφιακών δικαιωμάτων του παιδιού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
*Η Αναστασία Καραγιάννη είναι νομικός με εξειδίκευση στα ψηφιακά δικαιώματα των παιδιών. Είναι μέλος της Homo Digitalis και συνδημιουργός της ChildAct, η οποία έχει ως σκοπό την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων των παιδιών.