Το κατασκοπευτικό λογισμικό δεν είναι απλώς ένα ζήτημα προστασίας της ιδιωτικής ζωής – είναι μια απειλή για τα ίδια τα θεμέλια των δημοκρατικών μας αξιών. Υπονομεύοντας την ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων, περιορίζοντας τον δημόσιο διάλογο και φιμώνοντας δημοσιογράφους και ακτιβιστές, τα κατασκοπευτικά λογισμικά διαβρώνουν τους πυλώνες ενός υγιούς πολιτικού χώρου.
Καθώς τα νέα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να αναλάβουν και επίσημα τα καθήκοντά τους μετά τις εκλογές της ΕΕ, η αυξανόμενη απειλή της χρήσης κατασκοπευτικών λογισμικών έχει καταστεί μια πιεστική παγκόσμια ανησυχία που απαιτεί άμεση προσοχή.
Την Τρίτη 3/9, η Homo Digitalis μαζί με το Center for Democracy and Technology Europe (CDT Europe) και άλλες 30 οργανώσεις από την ΚτΠ και τον τομέα της δημοσιογραφίας δημοσίευσαν κοινή δήλωση με την οποία καλούν τα νέα θεσμικά όργανα της ΕΕ να δώσουν προτεραιότητα στη δράση κατά της χρήσης κατασκοπευτικών λογισμικών κατά τη νέα νομοθετική περίοδο.
Ορισμένες από τις βασικές συστάσεις του συνασπισμού μας περιλαμβάνουν:
- Απαγόρευση της παραγωγής, πώλησης και χρήσης λογισμικού κατασκοπείας που βλάπτει δυσανάλογα τα θεμελιώδη δικαιώματα.
- Αυστηρότερους ελέγχους εξαγωγών για την αποτροπή της κατάχρησης αυτών των τεχνολογιών πέραν της ΕΕ.
- Διαφάνεια και λογοδοσία στις κυβερνητικές συμβάσεις που αφορούν κατασκοπευτικά λογισμικά.
Όπως αναφέρει η Silvia Lorenzo Perez, διευθύντρια του προγράμματος «Ασφάλεια, επιτήρηση και ανθρώπινα δικαιώματα» του CDT Europe: «Τα νέα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν τις αποτυχίες της προηγούμενης νομοθετικής περιόδου, λαμβάνοντας συγκεκριμένα και αποφασιστικά μέτρα κατά της κατάχρησης της παρακολούθησης με λογισμικό κατασκοπείας».
Τα νέα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να αδράξουν αυτή τη στιγμή για να αποκαταστήσουν τη δημόσια εμπιστοσύνη, να προστατεύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά μας και να υποστηρίξουν τις αξίες που ορίζουν την Ένωση.
Μπορείτε να διαβάσετε την κοινή μας δήλωση στα αγγλικά ή στα ελληνικά.
Η Homo Digitalis έχει επίσης καταθέσει σχετική αναφορά, ενώπιον του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτή τη δράση μας εδώ.