Στις 30 Ιουλίου η Homo Digitalis κατέθεσε αίτημα ενώπιον του Προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) κ. Μενουδάκου (αριθ. πρωτ. 6277/30-07-2024), και του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), κ. Ράμμου (αριθ. πρωτ. 2755/30-07-2024), προκειμένου οι δύο Ανεξάρτητες Αρχές να ασκήσουν τις συμβουλευτικές τους αρμοδιότητες και να εκδώσουν από κοινού Γνωμοδότηση αναφορικά με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος των Άρθρων 13 & 47 του Ν.5002/2022 για τη σύναψη συμβάσεων εκ μέρους κρατικών δομών για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης.

Σε συνέχεια του αιτήματός μας, η ανταπόκριση της ΑΠΔΠΧ και της ΑΔΑΕ υπήρξε αστραπιαία. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Εποπτικού έργου της ΑΠΔΠΧ μας ενημέρωσε την ίδια ημέρα, 30 Ιουλίου 2024, ότι  η ΑΠΔΠΧ έχει ζητήσει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος από τις 19 Ιουλίου 2024 προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά, ενώ ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, κ. Ράμμος, με επιστολή που απεύθυνε στη Homo Digitalis τη 1 Αυγούστου 2024 μας ενημέρωσε ότι Η ΑΔΑΕ, όπως πράττει πάντα, στο πλαίσιο της εκ του Συντάγματος και εκ του νόμου απορρέουσας αρμοδιότητας της, είναι αυτονόητο ότι θα ασκήσει την γνωμοδοτική της αρμοδιότητα (που προβλέπεται από το άρθρο 6 παρ. 1 περ ι του ν.3115/2003) και επί του συγκεκριμένου σχεδίου προεδρικού διατάγματος στο πλαίσιο θεσμικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους στην έκδοση του κρατικούς φορείς.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις σχετικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον, καθώς όπως έχει επισημάνει η Homo Digitalis με την επιστολή της στις δύο ανεξάρτητες αρχές, οι διατάξεις του σχεδίου προεδρικού διατάγματος ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπανόρθωτους κινδύνους για την Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και την Προστασία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών στην Ελλάδα.