Το Συμβούλιο της Ευρώπης δημοσίευσε μια σημαντική επισκόπηση της “Σύμβασης Πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου”, το πρώτο διεθνούς χαρακτήρα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη!

Η Συνθήκη για την Τεχνητή Νοημοσύνη αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες εντός του κύκλου ζωής των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης είναι πλήρως συμβατές με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά περιγράφονται στην ΕΣΔΑ, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ενώ προάγουν την τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία.

Για περισσότερα από 4 χρόνια, ήδη από τον Ιούλιο του 2020, η Homo Digitalis συμμετείχε ενεργά στις σχετικές διεργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, αρχικά με τη συμμετοχή της στην Έκτακτη Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης του ΣτΕ (CAHAI) στα Policy Development  και Legal Frameworks Working Groups, καθώς και στη συνέχεια στην Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης (CAI) του ΣτΕ. Όλο αυτό το διάστημα είχαμε τη τιμή να συνεργαστούμε στενά με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες, αντιπροσωπείες των μελών, τους Προέδρους των Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας καθώς και τη Γραμματεία της Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ανάπτυξη της Σύμβασης για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο συνιδρυτής μας και Εκτελεστικός Διευθυντής, Λευτέρης Χελιουδάκης, εκπροσωπούσε τη Homo Digitalis στις σχετικές διεργασίες τα τελευταία 4 χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι ανακύπτουν περιορισμοί στο κείμενο της Σύμβασης, για τους οποίους έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά, αναμένουμε με ανυπομονησία την υιοθέτηση και εφαρμογή της από τα Κράτη-Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συνθήκη θα είναι ανοιχτή για υπογραφή στις 5 Σεπτεμβρίου 2024.

Μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική επισκόπηση εδώ.