Σήμερα, 1/8/2024, με αφορμή την έναρξη ισχύος της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act), η Homo Digitalis απηύθυνε επιστολή στον Ειδικό Γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Γιάννη Μαστρογεωργίου για την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την ενσωμάτωση της AI Act στο εθνικό δίκαιο! Μάλιστα, κοινοποιήσαμε τους προβληματισμούς στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων θέτουμε κρίσιμα ερωτήματα για το εθνικό μοντέλο διακυβέρνησης και εποπτείας, την δημιουργία ρυθμιστικών δοκιμαστηρίων (αρ. 57)  και το πως θα ενημερώνεται το ελληνικό κοινό όταν υπόκειται στη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν προφίλ ή λαμβάνουν αποφάσεις για αυτό κατά την παροχή δημόσιων υπηρεσιών.

Στην Homo Digitalis πιστεύουμε πως τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι κρίσιμα για την αποτελεσματική ή μη προάσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, τη στιγμή που η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πραγματικότητα στην καθημερινότητά μας. Η ορθή ενσωμάτωση μιας τόσο τεχνικής και νομικά περίπλοκης νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο και οι λύσεις που θα υιοθετηθούν για να αντιμετωπιστούν τα ηθικο-κοινωνικά ζητήματα που ανακύπτουν είναι καίριας σημασίας για όλους μας.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής μας εδώ.