Σήμερα, 03.01.2020, η Homo Digitalis προχώρησε στην πρώτη της δράση για το 2020! Με Ανοιχτή Επιστολή μας (Αριθμ.Πρωτ: Γ/ΕΙΣ/33/03-01-2020) προς της Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΔΠΧ) γνωστοποιήσαμε την παραβίαση των διατάξεων του Άρθρου 53 του Ν.4624/2019 από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ).

Συγκεκριμένα, με βάση τις διατάξεις του εν λόγω άρθρου κάθε αρχή επιβολής του νόμου στην Ελληνική Επικράτεια, όπως η ΕΛ.ΑΣ, υποχρεούται να αναρτά γενικές και ευχερώς προσβάσιμες στο κοινό πληροφορίες σε απλή και κατανοητή γλώσσα και μέσω του διαδικτυακού τόπου της αναφορικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από πλευράς της. Τέτοιες πληροφορίες είναι π.χ. η ταυτότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου επεξεργασίας της ή τα δικαιώματα του υποκειμένου των δεδομένων και πως μπορεί αυτό να τα ασκήσει.

Για παράδειγμα, το Λιμενικό Σώμα, στην προσπάθεια του να συμμορφωθεί με τις εν λόγω διατάξεις έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία επικοινωνίας της DPO του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ). Ωστόσο, η ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ καθώς και η ιστοσελίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν είναι ενημερωμένες με τις εν λόγω ελάχιστες απαραίτητες πληροφορίες όπως ο νόμος ορίζει.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι έχουν συμπληρωθεί πέντε (5) μήνες από την έναρξη ισχύος του Ν.4624/2019 και επομένως ευλόγως θεωρούμε ότι η μη συμμόρφωση της ΕΛ.ΑΣ με τις διατάξεις του άρθρου 53 δυσχεραίνει σημαντικά την πληροφόρηση των υποκειμένων των δεδομένων και αποτελεί τροχοπέδη στην άσκηση και προστασία των δικαιωμάτων τους. 

Μάλιστα, με ηλεκτρονική επιστολή μας στις 19 Νοεμβρίου 2019 προς το Κέντρο Επικοινωνίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, υποβάλαμε σχετικό ερώτημα με το οποίο ζητούσαμε να μας υποδείξει η ΕΛ.ΑΣ το πεδίο στο οποίο έχει αναρτήσει τις εκ του νόμου προβλεπόμενες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της. Επειδή η ΕΛ.ΑΣ δεν ανταποκρίθηκε στο ερώτημα μας, με δεύτερη ηλεκτρονική επιστολή μας στις 3 Δεκεμβρίου 2019 αποστείλαμε ευγενική υπενθύμιση στην ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να απαντήσει σε αυτό. Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ δεν ανταποκρίθηκε ούτε τότε στο ερώτημά μας.

Επομένως, σήμερα προχωρήσαμε στην γνωστοποίηση της εν λόγω παράβασης προς τον Πρόεδρο της ΑΠΔΠΧ, κ. Μενουδάκο, με Ανοιχτή Επιστολή μας. Σκοπός μας είναι η ΑΠΔΠΧ να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιδιώξει την άμεση συμμόρφωση της ΕΛ.ΑΣ με τις διατάξεις του Ν.4624/2019 και την ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο της ΕΛ.ΑΣ των εκ του νόμου προβλεπόμενων πληροφοριών.

Μπορείτε να δείτε την επιστολή μας και τα συνημμένα έγγραφα αυτής εδώ.