Πρόσφατες εξελίξεις στη  Σλοβακία και την Ελλάδα φέρνουν στο προσκήνιο ένα ανησυχητικό φαινόμενο: την αυξανόμενη χρήση και νομιμοποίηση κατασκοπευτικών λογισμικών παρακολούθησης, εγείροντας κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα και τη λογοδοσία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με αναφορές δημοσιογράφων, η Σλοβακική Υπηρεσία Πληροφοριών ενδέχεται να χρησιμοποιεί το spyware Pegasus, γνωστό για τις εκτεταμένες δυνατότητες παρακολούθησης που διαθέτει. Παράλληλα, η Ελλάδα προχωρά με την υιοθέτηση ενός Προεδρικού Διατάγματος που θα νομιμοποιεί τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών, σε συνέχεια των διατάξεων του Ν.5002/2022, χωρίς να έχει συμπεριλάβει στις σχετικές διαβουλεύσεις την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, όπως είχε αποκαλύψει η Homo Digitalis τον Αύγουστο του 2024.

Αυτές οι ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας ενός επικίνδυνου προηγούμενου, απειλώντας τα δικαιώματα στην ιδιωτικότητα και τις δημοκρατικές αρχές.

Σε απάντηση, η Centre of Technology and Democracy Europe (CDT Europe) μαζί με τη Homo Digitalis και τις European Digital Rights (EDRi), Access Now ARTICLE 19, Civil Liberties Union for Europe, Electronic Privacy Information Center, epicenter.works, European Federation of Journalists, Társaság a Szabadságjogokért – Hungarian Civil Liberties Union, Privacy International and Wikimedia Europe καταθέσαμε κοινή επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας άμεση δράση:

  • Καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απαιτήσει διαφάνεια από τις κυβερνήσεις της Σλοβακίας και της Ελλάδας, ώστε να αποκαλυφθεί η πλήρης έκταση αυτών των εξελίξεων.
  • Οι επερχόμενες νομοθετικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα πρέπει να αναπτυχθούν σε διαβούλευση με τις εθνικές ανεξάρτητες αρχές.
  • Οι έρευνες για τη χρήση spyware, όπως το PREDATOR στην Ελλάδα, πρέπει να είναι πλήρεις, ανεξάρτητες και ικανές να αποδώσουν δικαιοσύνη στα θύματα.

Μπορείτε να διαβάσετε την ανοιχτή επιστολή μας εδώ.